onsdag 30 april 2014

Valborgsmässoafton

Ikväll hälsar vi våren välkommen - på allvar! Underbara, älskade vår, jag har verkligen längtat. Här nere i Skåne kallar vi denna dag även för "siste april". I universitetsstaden Lund så är "siste april" extra speciell. Här arrangeras bland annat "siste april-lekar" - ett jippo som instiftades av en professor vid namn Aron Borelius.

På andra ställen går det lugnare till. Hos oss träffas vi vid majbålet för att sjunga in våren och att lyssna när stadens musikkår spelar. När man står där och lyssnar på musiken och hör eldens sprakande och knastrande, så känner man inte bara värmen från elden, utan förväntningarna på en sommar med sol, bad, värme och glädje.





tisdag 29 april 2014

Symöte, vantar och sommaren är på väg....

Ja, nu känner man verkligen att sommaren är på väg. Värmen som vi haft nu i ett par dagar här nere i Skåne, har fått träd och buskar att explodera ut i grönska. Maskrosorna lyser med sin intensivt gula färg i hagar och på ängar, och gräset ser så otroligt grönt ut. Sådana här underbara dagar vill man inte sitta inomhus och arbeta. Speciellt inte när meteorologerna hotat med kyla och regn till Valborg! Nä, man vill ut och försöka få i sig så mycket sol det bara går - kroppen skriker efter det nu. Den vill ta igen allt den missat under höst och vintermånaderna.

Tack och lov så hör jag till den lyckliga skara som har förmånen att sluta lite tidigare om dagarna. Så denna tisdag - med symöte och allt - den tillbringas i trädgården. Det känns dock lite malplacerat att sticka vantar i vårvärmen, men det är just vad jag håller på med. Vad de andra symötesdeltagarna hittar på kan du se här.



onsdag 23 april 2014

Ett litet barns funderingar

 Det kan inte vara lätt att vara liten. Tänk så mycket de skall lära sig och förstå. Ta bara detta där ett ord har flera betydelser, hur förklarar man det för en treåring?

Min bror och hans fru jobbar båda inom flyget, så när de åkte på semester senast så tänkte min svägerska att hon skulle förklara lite för lilla "I" om vad som hände i flygplanet när de gav sig i väg.

"- Det skulle just vara snyggt, att två piloter får ett barn som är flygrädd! Därför tänkte jag att förklara efterhand vad flygplanet gjorde, så att det föll sig naturligt för "I" när hon skulle resa längre fram, sa min svägerska.

"- Så jag satt där med "I" i knät och förklarade att nu backar planet, nu stannar planet, nu taxar det...."


Då säger lilla "I":

"- Taxar..??!! Som Tinni och Majsan.....??!!!"

"- ....Och hur förklarar man det för en treåring, skrattade min svägerska!"

Tinni och Majsan är mina små taxar och lilla "I:s" älsklingar. Jag kan bara tänka mig hur förbryllad hon måste vara....ett flygplan är ju ingen tax!

måndag 21 april 2014

Påsk och hemmabakad pizza

Så var annandag påsk snart till ända och därmed var påsken över för detta året. Men vilka dagar vi haft här nere i syd Sverige!! 

I lördags och söndags hade vi årets hittills varmaste dagar. Temperaturen var uppe i minst 20 grader! Tallen på tomten gick nästan bananas med att öppna sina kottar. Det knäppte och knakade för fulla muggar!


Både lördags- och söndagskvällen avslutades med grillning. På lördagen körde vi en marinerad fläskytterfilé och på söndagen så körde vi egna pizzor på grillen. Ni som inte provat detta - Gör Det!! De går absolut inte att jämföras med någon annan pizza!!

Har ni bara en grill med lock så är ni hemma - och gärna en pizzasten, som kan köpas i de flesta varuhus. Den gör att man får en underbart krispig botten.

PIZZA
-       Den godaste pizzan gör du själv! Lägg pizzan på en pizzasten och använd utegrillen som ugn.
Ingredienser:
Antal:
Tillagning:

½ pkt jäst (25g)
10 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl vatten
½ dl neutral olja
3 stora tunna pizzor Ø 30 cm eller 2 tjocka typ American Pan-pizza Ø 30 cm.
I utegrillen på ca 200-250º tills pizzan fått färg och ser genomgräddad ut, eller i varmluftsugn 225º i ca 15-20 min.

Gör så här:

Värm vattnet till 37°
Smula ner jästen i en degskål och rör ut den i lite vatten.
Tillsätt mjöl och salt och arbeta samman till en smidig deg i några minuter.
Jäs övertäckt i 45-60 minuter.

Dela degen i 3 jämnstora bitar och kavla ut dem på pizzastenen.
Bred ut ett jämt lager tomatsås (se recept) och lägg på önskade ingredienser och toppa med riven ost.

Tillbehör:

No1                                       No2                                        No 3

Svarta Oliver                      Svarta Oliver                       Röd paprika
Champinjoner skivade    Kantareller skivade             Champinjoner skivade
1pkt lufttorkad skinka       1pkt lufttorkad skinka         1 pkt vitlökssalami
Pesto                                    Mozzarella                           Lök tunt skivad   
Paprika                                                                                Mozzarella
Mozzarella                                                                              


TOMATSÅS
Ingredienser:
½ dl neutral olja
3 Schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 dl ketchup
1 burk krossade tomater


½ dl soja
½ buljongtärning
1 tsk socker

Färska örter: timjan, oregano, rosmarin etc. Blanda gärna.
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i oljan. Häll över de krossade tomaterna, ketchupen och sojan. Tillsätt buljongtärningen, sockret och smaka av med salt och peppar. Sjud på låg värme i ca 8 minuter.

Hacka örterna och tillsätt dem, sjud ytterligare i ca 8 minuter.


torsdag 17 april 2014

Skärtorsdag

Idag är det skärtorsdag och påsken står för dörren. Vi får väl se om jag får något besök av någon liten påskkärring eller påskgubbe.

Jag minns speciellt en skärtorsdag när mina barn var små. Jag hade varit ute i god tid och sytt upp påskförkläden, hättor, kjolar osv. Min son, den yngste i barnaskaran, som då var runt sex år, hade bestämt att han skulle minsann vara sotare. Därför fick jag sy upp en svart dräkt, speciellt åt honom.


Skärtorsdagen kom och de gav sig iväg alla tre, glada i hågen, men efter bara någon timme kom de hem igen med lillebror storgråtandes. Min första tanke var, hade storasyrrorna varit taskiga mot honom, men så berättade dom vad som hänt:

"- det kom en farbror och sa: - vad fina ni är flickor. Och du då Lilleman - vad ska du föreställa? - En katt?"

Lillebror tog aldrig på sig sotardräkten igen, och gubben förlät han aldrig!

onsdag 16 april 2014

Citronsaft och tekakor

Idag har jag varit lite produktiv. Istället för att putsa kvasten och packa min väska inför färden till Blåkulla imorgon, så har jag bakat tekakor och gjort citronsaft. 

Citronsaften har jag gjort förut, men tekakor var första gången jag bakade. De blev riktigt goda, om man nu får säga det själv. Jag kan tänka mig att att samma recept kan fungera till släta bullar, om man tillsätter lite kardemumma i degen.

Tekakor



Ingredienser:

1 pkt jäst
10 dl vetemjöl special
½ tsk salt
2,5 dl havregryn
150 g smör
1 dl sirap el. strösocker
5 dl mjölk

Gör så här:

Häll mjölken över havregrynen och låt dem stå i 10 minuter.
Smält smöret och häll det över havreblandningen.
Värm ihop med sirapen och smöret till 37°
Smula ner jästen.
Tillsätt mjöl och salt och blanda samman till en deg.
Jäs i 30 minuter.

Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Forma till små bullar och kavla till dem. Nagga med en gaffel och låt dem jäsa i 30 minuter.
Grädda dem i 200° varmluft/225° vanlig ugn i ca 10-15 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg.

måndag 14 april 2014

Påsken står för dörren

Just nu tycker jag att tiden bara flyger iväg och jag vet inte vart den tar vägen. Jag tyckte inte det var så länge sedan som vi stod i februari och nu står påsken för dörren - ja, redan till helgen. Så mycket till påskfirande kommer det inte att bli hemma hos oss i år. Om vädret tillåter, så får grillen stå i centrum och sedan får påsken bli som den blir.