måndag 15 december 2014

Vörtbröd med mild smak

Jag har ett recept på matbröd som jag brukar använda mig av. Receptet har vuxit fram genom åren av brödbak, genom att jag lagt till och dragit ifrån, och nu har jag hittat hem. Detta recept har jag som grund till de flesta limpor jag bakar, och vill jag ha något extra så tillsätter jag det. Exempelvis är jag sugen på valnötsbröd så tillsätter jag 2 dl hackade valnötter, är jag sugen på solrosbröd så tillsätter jag solroskärnor - ja, ni fattar.

Nu var jag sugen på vörtbröd och tänkte därför baka ett efter mitt eget recept. I fjol så bakade jag enligt receptet på Santa Maria's vörtkryddpåse, men jag tyckte det blev alldeles för kraftigt i smaken. Nu ville jag ha ett milt vörtbröd, vilket jag också fick genom att bara ta en liten mängd av kryddorna.

Här är receptet:

SUSANNE'S VÖRTBRÖD
2 limpor

½ pkt jäst (blå)
1½ tsk salt
2 msk honung
4 msk matolja
4 dl ljummet vatten
200 g rågsikt (ca 4 dl)
250 g vetemjöl (ca 5½ dl)
2 dl russin
1 msk Santa Maria's Vörtkrydda

Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet.
Tillsätt honung, olja, salt, russin, vörtkrydda och rågmjölet och arbeta samman.
Tillsätt sedan vetemjölet i omgångar och arbeta degen smidig i ca 5 minuter med hushållsmaskin, annars 10 minuter förhand.
Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.
Klä två avlånga bakformar med bakplåtspapper.
Ta och dela den färdigjästa degen i två delar och forma till limpor, lägg dem i formarna och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader över/undervärme.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.



söndag 14 december 2014

Smålandskringlor med kvarg

Tredje advent och lite julbak, det är väl en fin kombo!

Jag hade 250 gram kvarg kvar sedan lussekattsbaket i fredags - vad gör man med det? Jag är ju ingen älskare av att äta kvarg naturellt. Nu vet jag att det kommit flera sorters smaksatta kvargprodukter på marknaden, jag har ännu inte provat dessa, men det kommer väl.

I alla fall - 250 gram överbliven kvarg - varför inte testa att baka Smålandskringlor med kvarg i stället för gräddfil...!

Sagt och gjort, jag drog i gång. Till mitt ursprungliga Smålandskringlerecept som finns här på bloggen i receptfilken, så använder jag 1 dl gräddfil. Nu tänkte jag göra av med all kvarg och minska matsvinnet i vårt hushåll, så jag gjorde dubbelsats och tillsatte all kvarg jag hade. Ni ska tro att degen blev helt perfekt. Smålandskringledegen kan bli lite lös, skör och svårjobbad, men det blev inte denna degen. Vad gäller smaken så är den precis lika god.

Eftersom det snart är jul så tyckte jag att det passade att forma varje "kringla" till ett hjärta i stället.


SMÅLANDSKRINGLOR MED KVARG

Ca 40 st

150 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
250 g kvarg naturell
6 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Pensling och garnering:
1 ägg + 1 msk mjölk
pärlsocker

Sätt ugnen på 225 °/200 ° varmluft
Rör socker och smör till en porös smet.
Blanda ner kvargen, tillsätt därefter mjölet som blandats ihop med hjorthornssaltet.
Rulla samman degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i mindre bitar och rulla ut ca 12 cm långa smala "maskar", tjocka som en vanlig blyertspenna. Forma till en kringla eller ring. Lägg den sedan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter, eller tills de är gyllenbruna. 

Tips: grädda en kringla först för att se hur stor den blir. Degen jäser upp ganska mycket, och en för tät kringla kan resultera i en ihop jäst "kringle-klump" - men även sådana är goda!



Det perfekta julbordet - så här vill VI ha det.

Julskinkan - det svenska julbordets signum
Så har jag nu sammanställt en liten lista över vad jag och några av mina kära bloggvänner vill ha på det Perfekta Julbordet. Det har varit riktigt roligt att läsa mail jag fått om vad man absolut vill ha på sitt julbord.  Precis som det finns många julfirare, lika många sätt finns det att fira på.

Några håller väldigt hårt på "Dopp i Grytan", och då är det stora julbordet lite för mycket att ha tätt därpå. Andra har valt bort "Dopp i Grytan" helt, eller valt att ha det på lille julafton istället, bara för att kunna unna sig lyxen av ett julbord med flera rätter.

Vad som är ett absolut måste på julbordet är julskinkan, köttbullarna, Janssons frestelse, Vörtbrödet och den hemlagade senapen - och - håll i er nu - Pommes Frites!!! Det är min arbetskamrats absoluta måsten. Får han inga Pommes Frites på julafton, så kan det lika gärna kvitta med julmaten, what so ever!

Karin berättade om sin pappa som absolut skulle ha kokta "grisatassar" på julbordet. Själv så sa alltid min far att det var ingen riktig jul utan rullsyltan, som skulle serveras varm.

Kål är något som ligger de flesta varmt om hjärtat. Kål i alla de former, brunkål, grönkål, långkål och brysselkål. Själv har vi bara haft brunkål och svärmors grönkål genom åren, men varför inte förnya sig och prova något nytt? Jag har bland annat fått förslag på stuvad grönkål och/eller kokt brysselkål som fräses lätt i smör ihop med lite hackad mandel.

Av resterna på grönkålen gör man sedan en supergod grönkålssoppa. Av brunkålen gör man med fördel en supergod kålpudding. På det viset behöver inget gå till spillo.

Skinkan, som är det svenska julbordets signum, enligt många, har fått lite konkurrens av den stekta kalkonen, som är minst lika god. Överbliven skinka brukar jag tärna och frysa in, den fungerar sedan ypperligt till pizza och paj.

Vi som tänker på miljön bojkottar ålen och hoppas att beståndet snart skall ha återgått till det normala.

Men, som med allt annat, så gäller ändå Lagom Är Bäst. Det blir ju jul även om man inte vräker på med alldeles för mycket mat. Var och en får plocka ut sina favoriter och njuta gott av dem.

Eller som det stod i ett mail:

- det bästa med julbordet är när man plockar undan det, och julgodiset kommer fram.


Tips och idéer på vad man kan ha på sitt julbord. Var och en väljer ut sina godbitar. 



fredag 12 december 2014

Lussekatter

Så här dagen före lucia har jag ägnat mig åt lussekattsbak. Det finns ju en uppsjö av recept på lussekatter, men jag har fastnat för ICA:s recept med kvarg. Detta recept ger en saftig lussebulle som inte är så väldigt söt.

Jag har två tips till lussebullebaket och det är följande:

- Lägg russinen i blöt någon timma innan du ska baka

- Stöt saffranet i en mortel ihop med en tsk strösocker, till ett fint pulver. Ta sedan två teskedar cognac och blanda ut det i saffranet, innan du tillsätter det i degen.





LUSSEBULLAR MED KVARG
ca 30 st

50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran á 0,5 g
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
½ tsk salt
1 ägg
16 dl vetemjöl (=960 g)

Russin till dekoration
1 ägg till pensling

Gör så här:

Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat.
Stöt saffranet i en mortel enligt ovan.
Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös sedan upp den med lite av mjölken.
Tillsätt sedan resten av mjölken, kvargen, ägg, salt och socker.
Klicka ner det rumsvarma smöret
Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen i maskin ca 6-8 minuter - förhand ca 10-12 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i ca 30 bitar. Forma varje bit till en lussekatt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner några av de uppblötade russinen i varje lussekatt.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget och pensla varje lussekatt.
Grädda i ca 8-10 minuter tills lussekatten blivit gyllenbrun.
Låt svalna på galler övertäck med en bakduk.


tisdag 2 december 2014

Andra december, symöte och träd som knoppas.....

Idag är det den 2 december, alltså 22 dagar till julafton och här nere i Skåne så har växtligheten fått frispel. I lokaltidningen och på webben presenteras bilder på blommande träd och knoppande buskar. Men dessa stackars träd och buskar kommer snart att få en påminnelse om att de är alldeles för tidigt ute, för idag har det verkligen varit ruggigt kallt.

I detta ruggiga kalla så har jag hållit mitt lilla symöte i soffan. Jag jobbar fortfarande på Onepiecen till min älskade lilla Vilgot - faster kärlek! Den har hamnat lite på efterkälken, eftersom jag fick en beställning på ett förkläde till en tjej som heter Elvira. Hennes mamma gillade mitt "Old Fashion-förkläde" och ville ge ett sådant till sin dotter som älskar att hålla på i köket - och sådant måste bara uppmuntras! Förklädet är nu på väg med posten och jag hoppas att det skall vara till belåtenhet, både för Elvira och hennes mamma.

Vad de andra symötesdeltagarna hittat på ser du här Husmorsskolan!