söndag 31 maj 2015

Mors Dag och husmors goda råd

Idag är det mors dag och mammor firas runt om, i vårt avlånga land. Så vad kan väl vara mer passande än ett litet tips ur boken "Husmoderns Hemkurer och Goda Råd"? Detta är en handbok för hemmet som tryckts och givits ut 1932. Boken som jag har är den sjätte utgåvan så jag antar att den var en riktig bestseller, när den kom ut på marknaden.

Under kapitlet "BAD" kan man läsa följande:

"För att bevara sin hälsa och hålla sig vid full vigör bör därför varje människa vårda sin kropp och hålla den noggrant ren. Häremot syndas mycket, beroende till största delen på okunnighet om hur stor betydelse för hälsan den yttre renligheten är men även på lättja och likgiltighet."

"När man alltså vet att hudens absoluta renhet är ett villkor för hälsa, så inses lätt av vilken betydelse ett dagligt bad eller en daglig heltvättning är. Därtill göra de huden smidig, hullet fast. lederna mjuka och hela kroppen sund. Ett varmt bad bör tagas på morgonen eller under dagens lopp, ty det är alltför stimulerande på aftonen och hindrar sömnen att infinna sig."

Så till alla mammor: - ni är absolut värda ett avkopplande bad och här kommer ett tips ur boken:

"Aromatiskt bad"


220 gr. lavendel
220 gr. timjan
220 gr. rosmarin
14 gr. stötta nejlikor
'14 gr. stött kanel
14 gr. torkad pepparmynta

Alla ingredienser läggas att draga två timmar i hett vatten; silas. 
Som tillsats till badvattnet är detta uppfriskande  och tillika desinficerande.

Känner man sig lite hängig kanske ett tips på ett "Stärkande bad" kan vara aktuellt:

"Stärkande bad"
50 gr. svavelsyrad kali
100 gr. enkelt kosyrat natron
40 gr. gelatin.

Gelatinet löses i 1/4 liter hett vatten, det övriga tillsättes och lösningen blandas i badvattnet. Är särdeles stärkande för bleksiktiga, svaga och blodfattiga personer.

Så Grattis alla mammor i vårt avlånga land, jag önskar Er alla en riktigt skön och avkopplande dag.




torsdag 7 maj 2015

Knappar - en hårdvaluta....?!!

- 108:- spänn - för 8 knappar!!! Kan det vara möjligt...???!!!

Jag vet inte i vilken verklighet jag befinner mig i, men jag måste säga att 108:- är i saftigaste laget! Och då pratar vi inte några stora knappar i något specialmaterial, utan vanliga små vita runda plastknappar på ca Ø 12 mm!

Min påse med vita knappar kostade 29:- och innehåller 25 styck, men det är en klen tröst när jag inte kan hitta dom!!

Men när de dyker upp,  så ska jag vårda dom ömt, det är en sak som är säker.





tisdag 5 maj 2015

Knappar och minnesbrist

Nu har det hänt igen...! Jag köpte en påse med blandade knappar som jag skulle ha till Vilgots Onepice, och dessa la jag på ett bra ställe, så jag visste var jag hade dom.....!

Nu är det så att jag helt glömt bort var detta stället finns...! Jag har letat och letat, men är inte människa att hitta dom! Så jäkla typiskt!! Jag har bara knappslån och kragen kvar att sticka, sedan så är Onepice'en färdig.

Det är väl bara till att köra in till stan igen och införskaffa nya knappar. Men det är så jäkla retfullt, för jag vet att när jag väl sitter där med de nya knapparna, så poppar det väl till i minneskontoret och man vet plötsligt var man lagt dom gamla.

En sak är i all fall säker, jag kommer inte att lida någon brist på vita knappar!