lördag 24 december 2016

Julafton med nybakta Saffransbullar & vit choklad

Julafton, så kom den tillslut, förväntningarnas stora dag. Den kommer och försvinner lika plötsligt varje år. Runt om i hemmen ligger stressnivån på en alarmerande hög nivå. Allt ska klaffa, allt ska bli så bra som möjligt. Oftast så är det man själv som lägger dom orimligt höga kraven och de höga förväntningarna på sina axlar.

Nä, snälla - ge er själv det i julklapp - Sänk kraven och försök njuta istället! För julen handlar ju ändå om att umgås med varandra. Till Er som nu mot förmodan har lite extra tid över så här innan Tomten skall komma, så föreslår jag att man gör en sats saffransbullar med vit choklad. Inte nog med att de är galet goda, det är ju faktiskt ganska avkopplande att baka. När vi hade julstök för några veckor sedan så bakade vi sådana. Det  var första gången vi gjorde dessa och de blev fantastiskt saftiga och goda.

God Jul!

Saffransbullar med vit choklad

Ca 40 st
200 g rumsvarmt smör
5 dl ljummen mjölk
1 pkt torrjäst (el. 1 pkt färsk jäst)
1 g saffran
1 tsk salt
0,75 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor
1,2 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumsvarmt
300 g Odense vit choklad
1½ dl strösocker

Pensling:
1 ägg
1 tsk kallt vatten
1 krm salt

Garnering:
Flagad mandel eller Pärlsocker

Klicka ner smöret i en bunke.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Värm mjölken och kardemummakrosset, så det blir ljummet (37 grader om du använder färsk jäst).
Slå mjölken över smöret och rör om.
Stöt saffranet i en mortel ihop med 2 tsk strösocker.
Blanda ner saffran, torrjäst, salt och strösocker i vetemjölet, och blanda ihop allt med smöret och mjölken. Arbeta degen i ca 8 minuter i en hushållsassistent, något längre ifall du arbetar för hand.
Låt jäsa 45 minuter.

Undertiden degen jäser låter du smöret stå framme till fyllningen, så det blir lätt att bre ut.
Hacka ner den vita chokladen i mindre bitar.
Ta upp degen på ett bakbord och dela den i två delar. Kavla ut den ena delen till en stor rektangel.
Bred på hälften av smöret,  strö över hälften av chokladbitarna och hälften av strösockret.
Rulla ihop och skär ut lagom stora bitar, lägg dem i bullformar på en plåt och låt jäsa 30 minuter.
Gör lika dant med nästa deghalva.
Värm ugnen till 250 grader.

Pensla bullarna med äggblandningen
Strö över Pärlsocker eller flagad mandel.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.



Inga kommentarer: