tisdag 27 december 2016

Laxlåda

- Swiiisch......! Så kom och försvann julen i en rasande fart. Vi som annars brukar ha ganska mycket mat över, har lyckats bättre detta året och det känns väldigt bra. Kvar finns en liten ynklig skinkbit, ½ liter brunkål och ½ gravad laxsida.

Laxen gjorde jag slut på idag, eftersom den hade kortast hållbarhet, av den så gjorde jag en enkel laxlåda. Det känna så bra när man kan ta tillvara på det som blir över, och jag inbillar mig att det smakar extra gott också!

Susannes Laxlåda


12 stora kokta/kalla potatis av en fast sort
10 cm purjolök
1 pkt/knippe färsk dill (eller fryst)
ca 300-400 g gravad, kall- eller varmrökt lax
2½ dl mjölk
1½ dl vispgrädde
3 ägg
2 krm vitpeppar
½ tsk salt
(tänk på att laxen är ganska salt i sig, så det behövs inte så mycket mer än detta).

Börja med att koka potatisen. Ställ dem kallt för att svalna.
Skölj och skiva purjolöken, fräs den sedan mjuk i lite smör och strö över ½ tsk salt.
Skär laxen i strimlor.
Skiva den kalla potatisen och lägg ett lager nederst i en ugnsfastform 15x20 cm.
Fördela sedan den frästa purjolöken, samt hälften av laxen, jämt över potatisen.
Hacka dillen och strö hälften av dillen över laxen och purjon.
Lägg ytterligare ett lager potatis och fördela resten av laxen och dillen över den.
Avsluta med ett nytt lager potatis.
Vispa äggen med mjölken och grädden.
Pudra över potatisen med vitpepparn, häll därefter över äggblandningen. Se till så att den tränger igenom alla lagren.
Grädda i 210 graders över och undervärme i ca 40 minuter, eller tills äggstanningen blivit fast




Inga kommentarer: