onsdag 20 januari 2016

Åkpåse

Jag har börjat sy en åkpåse till lilla Molly. Jag hittade ett underbart fleecetyg som jag inte kunde motstå, ljusrosa med vita prickar, på Tyg.se.

Mönstret jag går efter, hade jag redan hemma.

Det är egentligen till en sovpåse, men jag tyckte det var onödigt att köpa nytt mönster eftersom principen är den samma till både åk och sovpåse.

Det man får göra är att lägga till en luva och ändra knäppningen, ett roligt litet pyssel.










lördag 2 januari 2016

Min europeiska familj de senaste 54 000 åren

Idag tänkte jag ge er en recension på en bok jag precis avslutat och som jag varmt vill rekommendera alla att läsa.

Det är Karin Bojs bok "Min europeiska familj de senaste 54 000 åren". Det var med lite sorg i hjärtat, som jag läste den sista sidan i boken, och önskan om en "del 2" är stor!

Karin Bojs är i grunden journalist och arbetade som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter, fram till mars 2013. Hon är hedersdoktor vid Stockholms Universitet och har även grundat "Reportrar utan gränser". 2015 tilldelades hon Augustpriset för skrivandet och arbetet med denna bok.

Karin Bojs skriver och berättar på ett väldigt enkelt sätt, utan att blanda in en massa svåra och obegripliga termer. Vi får vi inte bara följa hennes sökande efter sina förfädrar, utan vi får på ett mycket vetenskapligt sätt presenterat hur den moderna människan spridit sig, efter att hon tog klivet ut ur Afrika. Genom DNA-analyser kan man idag mycket precist följa mödrars mödrar och fädrars fäder flera tusen år tillbaka i tiden. Det som tidigare var kriminalteknikers unika arbetsmetoder, har nu blivit gemene mans släktforskningsverktyg.

För en hyfsat billig peng kan man idag få unik information om sitt födsloarv, genom en enkel topsning av munhålan. Vårt DNA är uppdelat i olika sekvenser och så kallade haplogrupper. Genom små variationer och mutationer kan man idag hitta släktingar som levde så långt tillbaka, som under den senaste istiden, och i flera fall ännu längre tillbaka, som bokens titel så precist talar om.

Jag tror de allra flesta någon gång funderat över var "jag" kommer ifrån. Det är ju vetenskapligt bekräftat att den moderna människan uppstod i Afrika och sedan spred sig över jordklotet. Men vilken väg tog mina förfädrar? Kom dom direkt från Afrika upp till Europa, eller tog de vägen genom Asien upp över Sibirien och sedan vidare över, till det vi idag kallar Sverige? Har jag vikingablod i mina ådror, eller rinner där rentav sameblod? Kanske har jag min härkomst i romarriket, eller så kanske jag har mitt ursprung i den folkgrupp som kom direkt från Afrika upp genom Europa? Oavsett vad så är min nyfikenhet väckt.

Just nu har vi en stor folkvandringsvåg på gång i Europa. Den akuta krisen i krigets Syrien tvingar desperata familjer, att hals över huvud, fly sitt land för det tryggare Europa. Tittar man bakåt i historien kan man se tydliga spår av folkvandringar. Vi har ju till och med en tidsperiod som faktiskt heter "Folkvandringstiden".  Den inträffade under vår järnålder och har stora likheter med den folkvandring som pågår just nu.

Denna bok vänder sig inte enbart till de som har historia eller släktforskning som intresse, utan till alla nyfikna människor. Till alla andra vill jag säga - ge boken en chans! Jag kan garantera att den lämnar er med både tankar, funderingar och nyfikenhet!

Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100139117
Antal sidor: 485
http://www.bokus.com/bok/9789100139117/min-europeiska-familj-de-senaste-54-000-aren/