torsdag 26 januari 2017

Kycklingfilé med grönsaker och nudlar

Även om vi går mot ljusare tider, så är det en bit kvar innan vi kan njuta av den riktiga vårvärmen. Vårkänslorna som jag hade för några veckor sedan är puts väck! Vi har nu haft flera dagar med grått, grått och åter grått väder. Det tunga grå ligger som ett lock på himlen och gör kroppen tung och trött. Det känns som om man inte riktigt hinner vakna till liv, innan det är dags att gå och lägga sig igen.

När man nu känner sig hopplöst tung, grå och trött så saknas all tillstymmelse till inspiration, what so ever! Som när man skall planera vad man skall äta till middag. Jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte sliter på ordet veckomatsedel, men lite planering och framförhållning brukar jag ha. Men nu när inspirationen och idénivån ligger nere på noll, så blir allt genast mycket svårare.

Man öppnar kylskåpet, stänger dörren, öppnar igen...funderar....stänger....!

- Det måste bli något snabbt, lätt, intelligensbefriande men ändå gott och nyttigt. Kycklingfiléerna som ligger i sin förpackning tittar lite fundersamt på mig och jag tycker mig höra den viska:

- Please, please ta mig....min datum börjar löpa ut.....

Det får bli så! Kyckling och ......?? Nederst i kylen liggen en halvvissen stackars purjolök och skäms. Paprikan ser dock lite gladare ut. Så vad göra...??

- Wokad kyckling med grönsaker och nudlar är ju inte fy skam! Men jag äger ingen wok, däremot en alldeles vanlig stekpanna som får duga till ändamålet.

Kycklingfilé med grönsaker och nudlar 

ca 400 g kycklingfilé (eller 3 hela filéer )
2 morötter
1 st röd lök
2 st vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 röd paprika
100 g cashewnötter (naturella)
75 g sockerärtor
1 msk kinesisk soja
½ tsk Sambal Olek
2 dl vatten
Rapsolja eller annan olja till stekning.
250 g Äggnudlar
(TIPS! Dela gärna de torra nudlarna i lite mindre knyten, före kokningen så slipper du en stor nudelhärva).

Skiva ner kycklingfilén i bitar, fräs dem på hög värme i matoljan tills bitarna fått färg runt om.
Skala och skiva morötter, purjolök, rödlök och fräs dem ihop med kycklingen.
Hacka vitlöksklyftorna grovt och rör ner dem i kycklingen, tillsammans med sojan och  Sambal Olek. Fräs samman allt och tillsätt vattnet, rör om och låt puttra i 5 minuter på medellåg värme.

Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. När nudlarna är färdiga häller du upp dem i en stor skål.

Häll kycklingblandningen över nudlarna.

Häll ytterligare lite olja i stekpannan.

Skiva paprikan i bitar och fräs upp den tillsammans med sockerärtorna och cashewnötterna på hög värme i ca 2 minuter, häll dem sedan i nudelskålen och rör om så att allt blandas.

Servera med ev. lite extra soja

tisdag 24 januari 2017

Pasta med kassler, timjan och gröna ärtor


Nu ska ni få recept på något gott, om ni gillar pasta, kassler, timjan och gröna ärtor! Snabbt och lättlagat är det också.


Pastasås med kassler, timjan och gröna ärtor

4-port.

400-500 g kassler
1 stor vitlöksklyfta
1 stor gul lök
5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 tsk timjan
½ tsk krossad svartpeppar
1 krm salt
3 dl frysta gröna ärtor

Redning:
2 msk majsstärkelse
4 msk kallt vatten

Börja med att hacka den gula löken och fräs den mjuk med lite smör.

Skiva ner kasslern i bitar, fräs dem tillsammans med löken.
Pressa vitlöken och tillsätt den ihop med timjan, svartpeppar och salt.
Häll över grädden och mjölken, sänk värmen och låt den puttra under omrörning i 7 minuter.
Tillsätt ärtorna.
Vispa ihop redningen och rör ner den, låt allt koka upp under omrörning tills såsen tjocknat.

Servera med valfri pasta.


onsdag 11 januari 2017

Idag kom vintern....

Löpsedlarna avlöser varandra:

- Snökaos!
- SMHI utfärdar klass 1-varning!
- Gå inte utomhus!


Överdrivet säger en del, men kanske kan det ändå vara på plats att gå ut och varna för det besvärliga vädret, i alla fall för oss som bor nere i södra Sverige. Jag minns inte när jag såg snön falla senast, men det är ett tag sedan. '

För min del får det gärna upphöra med att snöa direkt, jag har ju börjat planera för våren! Det blir ju lätt så när man har barmark och en 7-8 plusgrader. Men idag är det allt annat än vår.

Sådana här dagar passar det bra att stanna inomhus och pyssla lite. Jag har börjat virka gardinomtag i form av små apor. Min dotter hade sett sådana och ville att lilla Molly skulle ha några apor i sina gardiner. Men något mönster kunde vi inte hitta, så jag har fått freestyla lite själv. Tanken är att det skall bli 4 apor, två till vardera gardinlängd. Dessa små apor skall hålla ihop gardinen med sina armar och ben, i form av att gardinomtag. Lite svårt att beskriva, men jag lovar att presentera ett foto när de blivit färdiga.